TWO-WAY HOTEL

Luxury hotel

Hong Kong

2001

As part of a larger speculative project planned by the Rockwell Group with Cirque du Soleil, the northwest corner of the reclaimed parcel of land in Kowloon, on the harbor of Hong Kong, is the site of a new hotel. The shallow depth of the building combined with its unusual “skip-jack” circulation system, allows for duplex units that penetrate the depth of the building front to back. Each room has full exposure to the bay facing south and sculpted light funneled from the north over baths or beds. Unlike a typical hotel in which individual rooms are subsumed into the image of a larger building, this hotel is expressed as an assembly of individual units. Each loft-like duplex is entered either at a lower level with an internal stair leading to a sleeping loft, or from an upper level study leading down to the living space. A landscape carpet at the building’s base folds up its face and coats twenty percent of the facade with gardens. The conventions of the hotel room are reexamined: a high end room with an adjacent garden has a pivoting bed/wall that can rotate 180° into the garden space on a warm evening; a swim-through bath spans room and garden; a smart wall lets each guest “dial-up” the desired amount of entertainment from Zen-like minimalism to ultimate media stimulation.

More projects:

×